مصرف آب به همراه غذا در تعالیم اسلامی منع شده است
در این رابطه مسائل زیر قابل توجه است:
تحریک شدن دستگاه گوارش برای ایجاد حرکات معده و روده ها و ترشح آنزیمها توسط غذا انجام می گیرد و بامخلوط شدن آب و مایعات با غذا اعمال فوق انجام نشده و زخم معده، اثنی عشر و یبوست بوجود می آید.
اثر آنزیمها نیز بوسیلۀ کاهش ترشح و رقیق شدن کاهش می یابد.
نکته ای از طب الرضا در مورد معده
امام رضا (علیهالسلام) در حدیثی فرمودند: کسی که میخواهد معدهاش او را آزار ندهد، (اول و بلافاصله) روی غذا (بین و بعد غذا) آب ننوشد تا غذا را به پایان ببرد. هر کس چنین کند، بدنش به رطوبت میگراید و معدهاش ضعیف و ناتوان میشود و رگهایش نیروی غذا را دریافت نمیکنند.
متن حدیث:
عن الرضا علیه السلام: …و من أراد أن لا تؤذیه معدته فلا یشرب بین طعامه ماء حتى یفرغ، و من فعل ذلک رطب بدنه، و ضعفت معدته، و لم تأخذ العروق قوه الطعام..
چنانکه در جامعۀ خود شاهد هستیم مصرف نوشابه و آب به همراه غذا و چایی بلافاصله بعد از آن، یک امر عادی شده است. ولی در تعالیم اسلامی از جمله در نامۀ معروف حضرت امام رضا (ع) به مأمون آمده است:
«آنانکه نمی خواهند از درد معده در رنج و عذاب باشند میان غذا آب ننوشند. نوشیدن آب در میان غذا بدن را رطوبی مزاج و معده را ضعیف می کند و سوء هاضمه می آورد»
علیرغم اینکه پس از مصرف غذای چرب فرد دچار تشنگی می شود، اما در اکثر رسالات فقها و مجتهدین جامع الشرایط از مصرف آب به همراه غذای پرچرب نهی شده است
از طرف دیگر مصرف مایعات همرا با غذا موجب رقیق شدن شیره ها و آنزیم های گوارشی می شود که می تواند امر هضم غذا را تا حدودی مختل نماید.